Unikátny objav obohatí podujatia k 300. výročiu smrti Juraja Jánošíka

16.03.2013 Liptovský Mikuláš

V kraji pod Klenovským Veprom sa uskutočnila jedinečná historická rekonštrukcia skrýše Juraja Jánošíka. Stalo sa tak presne 300 rokov po tom, ako najznámejší slovenský rebel vypovedal o svojej skrýši pri útrpnom vypočúvaní na súde v Liptovskom Mikuláši 16. marca 1713, teda deň pred smrťou.
Naše vedomosti nikdy nemôžeme považovať za konečné. To sa potvrdilo aj teraz, keď overený text záznamu zo súdneho procesu s Jánošíkom prečítali dvaja milovníci slovenskej histórie a krás Slovenska nielen s objavným nadšením, no predovšetkým so znalosťou konkrétnych krajinných reálií. Práve vďaka tomu sa podarilo rébus Jánošíkovej výpovede vylúštiť tak, že miesto skrýše dostáva po prvý krát úplne konkrétnu podobu. Dnes sa s ním mohol zoznámiť každý, kto navštívil osadu Ďurkovka, ktorá sa nachádza 7 km od Utekáča v smere na Lom nad Rimavicou. Práve tam sa od dnes začína kilometrový náučný chodník smerujúci k magickému, no historicky reálnemu miestu skrýše.
„Poznáme tento kraj veľmi dobre a keď sme si prečítali zachované záznamy o Jurajovi Jánošíkovi uvedomili sme si niečo, čo asi ostatným doposiaľ unikalo“, hovoria Stanislav Bystriansky (lesník) a Ján Mičovský (poslanec OĽaNO), ktorí sú objaviteľmi skrýše. Pre svoj zámer získali nielen obec Utekáč, Miestnu akčnú skupinu Malohont a súkromné lesy BAZK, ale aj zoskupenie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.
Súčasťou podujatia, ktoré sa konalo pod záštitou podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej, bol nielen vystúp ku skrýši, ktorá sa nachádza vo výške 705 m n.m., ale aj odhalenie pôsobivých informačných tabúľ a sochy Juraja Jánošíka. Nechýbalo slovo historika, pamätné listy, pečiatka i vysvetlenie toho, ako k objaveniu skrýše došlo.
Vyše 800 hostí mohlo ochutnať zbojnícky guľáš a zahriať sa Jurkovou žilkou. Prvých 300 návštevníkov získalo autentický prívesok a všetci nový poznatok o tom, že Slovensko je krajina, ktorá má stále veľa pozoruhodností, ktoré na svoje objavenie len čakajú. Jednou z nich je nepochybne aj miesto legendárnej Jánošíkovej skrýše.
Rekonštrukcia historickej skrýše sa stala jednou z najoriginálnejších aktivít zahŕňajúcich pripomienku 300. výročia smrti J. Jánošíka. Jej podstata je veľmi jednoduchá - tvorivo prečítať historické záznamy a miesto, ktoré už stáročia existuje, no ktoré napriek tomu nik nepozná, nápadito objaviť, označiť a spropagovať. „To je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako našu krajinu urobiť ešte príťažlivejšiu - pre seba i pre našich návštevníkov. Najmä v regióne, ktorý je z hľadiska sociálneho už dlhodobo veľmi ťažko skúšaný, môžu podobné aktivity prispieť k naštartovaniu cestovného ruchu, ktorý sa pri rozumnom nasmerovaní stane pre nádherný, no stále neobjavený kraj skutočným požehnaním. Práve v tom nepochybne spočíval ten najdôležitejší cieľ dnešného podujatia,“ dodal poslanec Mičovský.
 

Vyberte región